Frumusețe interioară şi exterioară

Când l-a creat pe Adam, Dumnezeu i-a dat în grijă întreaga Sa creație, natura cu toate minunățiile sale din Grădina Eden, ca s-o stăpânească şi s-o îngrijească. Totul era perfect: nicio umbră de frică, de degradare sau de ură. Pur, curat, autentic. Tot ce există se hrănea din iubire şi Cuvânt.

Lucrurile s-au mai schimbat de atunci. Nu ne mai hrănim din iubire și din Cuvânt, şi nici nu mai trăim lipsa fricii și a degradării. Lucrurile din jurul nostru se strică şi, fie că ne place sau nu, trebuie să facem un efort conştient şi susținut de a menține lucrurile într-o formă cât mai bună. Știm cu toții că o floare care nu este udată vă muri. La fel este şi corpul nostru: dacă nu facem sport, condiția noastră fizică se înrăutățeşte, chiar dacă nu observăm imediat acest lucru.

De noi, mai devreme sau mai târziu, avem grijă. Unii suntem mai conştiincioşi şi avem o rutină de îngrijire periodică: cunoaştem importanța igienei orale şi, pe lângă îngrijirea zilnică, mergem cel puțin o dată pe an la un control dentar (şi la analize). Avem un ritual” zilnic de îngrijire a tenului în care nu sărim câțiva paşi esențiali: curățarea tenului, hidratarea lui cu o cremă hidratantă şi aplicarea de protecție solară dimineaţa.

Sursă foto: farmec

Avem un ritual zilnic de îngrijire a sufletului: zilnic ne conectăm la sursa existenței noastre prin meditație şi rugăciune.

Dar cu ce e in jurul nostru cum rămâne? Îmi place să cred că, oricat de comozi am 5, un minim de atenţie acordăm toți cel puțin locuintei noastre. Cei care locuim la casă suntem obligat să impingem puțin mia departe limitele confortului şi să ne ocupăm şi ne peticul de natură din jur. Dar….cu restul cum rămâne? Ştim că o alimentație sánátoasă face bine intregului nostru corp. dincolo de igiena exterioară. Mediul înconjurător cum il hránim atunci, dincolo de igiena periodică exterioară? Care sunt lucrurile pe care le facem să avem grijă de el?

Vá las în câteva rânduri lucrurile pe care aleg să le fac in mod intentionat pentru a păstra o mică parte din el în stare buna.

1. Compost. Obişnuiesc să sortez deşeurile compostabile de restul deşeurilor care les din casa noastră şi pentru fiecare am o direcție: pentru compost folosesc lada de compost din capătul curții, iar pentru gunoi clasicul tomberon. Poate nu pare un pas prea mare dar este un pas din rutina mea zilnică de a proteja natura, un pas atât de usor, aş putea adăuga. Mi se pare mai mult decât potrivit ca ceea ce vine din natură să se întoarcă înapoi în natură şi să fie hraná pentru viermi, reducând, astfel, cantitatea de gunoi care iese anual din casa noastră.

2. Becuri. Împreună cu soţul meu am ajuns la concluzia că e mai bine atât pentru noi cât şi pentru mediul înconjurator să schimbam becurile conventionale cu cele economice. Se pare că alegerea unul bec economic in detrimentul unuia conventional reduce poluarea

3. Îmbrăcăminte. În fiecare an când colind rafturile magazinelor de îmbrăcăminte fast fashion (in perioada reducerilor) vad tot mia bine ce valoare mică are această modă atât de schimbatoare şi ce valoare mică are, în general, imbrăcămintea. E o problema deja dezbătută la nivel mondial poluarea provocată de companiile de imbracaminte fast fashion care produc atât de multe colecții pe an. Aşadar, în dreptul meu, am ales sa gasesc valoare in micile magazine second hand şi să caut întâi acolo articolele de care am nevoie. Şi fac şi economie de bani, dacă tot vorbim de avantaje.

4. Termostat. Avem centrală şi avem un termostat cu care lucrează mână-n mână (sau fir în fir). Nu ne lăfăim la mai mult de 20 de grade când suntem acasă (de multe ori nici la 20) şi ziua, pe perioada plecării noastre la muncă, ne asigurăm să scădem temperatura.

Bonus tip:

5. Produse cu ambalaje reciclabile. Produsele de îngrijire sunt o parte constantă în viața mea. Am aflat de curând că pot să am mai multă grijă de mediul înconjurător cumpărând produse româneşti din magazinul Gerovital. Nu numai că aleg produse calitative pentru tenul meu, dar am posibilitatea ca, atunci când golesc un recipient, să-l duc înapoi în magazin.

Sursă foto: farmec

Sper ca micile mele practici de acasă să vă fie și vouă de folos şi împreună să lucrăm la un viitor cel puțin la fel de verde.

Şi pentru că suntem la o nouă graniță între ani, obişnuim să ne stabilim noi obiective pentru cel care ne stă în față. E un exerciţiu provocator, un exercițiu care implică multă credinţă în ce va să vină; îndrăzneşti să îți întinzi limitele spre noi orizonturi şi să priveşti cu nădejde înainte dar accepți că viitorul e un loc necunoscut. Pentru 2022 eu îmi propun să am grijă de natură aşa cum am grijă de mine.

Un gând despre „Frumusețe interioară şi exterioară

  1. Pingback: Proba 24. Tu ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s