Pilda polilor

Niciodată n-am înțeles cu adevărat de ce spune Biblia că „celui ce are i se va da iar de la cel ce n-are se va lua și ce are”. Mi se părea nedrept și eram confuză; cum poate afirmația asta să fie pe paginile Scripturii? Cum se poate să iei ceva ce… n-are?! Adică, dacă nu am nicio portocală, poți să mi-o iei? Nu poți, pentru că nu am. Sau, dacă aș avea doar o felie, de ce să mi-o iei, e tot ce am.

Multă vreme am ținut textul ăsta în minte, ca o taină ciudată, un mister nedeslușit la care ades m-am gândit. Eram contrariată.

Astăzi am trecut dat din nou de textul acesta. Oh, ce taină ciudă. Zice acolo că un stăpân, să-i spunem antreprenor, avea zece robi, sau angajați, și avea și zece poli, sau zece unități financiare. Când a plecat într-o călătorie de afaceri, antreprenorul nostru a hotărât să le lase angajaților săi în administrare cele zece unități financiare. Deci, fiecărui angajat i-a revenit o unitate monetară egală de gestionat. A trecut ceva vreme și stăpânul s-a întors, ocazie cu care a convocat o ședință de echipă; voia să afle situația financiară de pe urma activității angajaților lui.

Unul din cei zece, cu măsura financiară pe care a primit-o, a obținut alte zece. Un altul a obținut cinci. La final, unul din cei zece nu s-a întors cu niciun profit. Nu a investit în niciun fel banii pe care i-a primit, ci i-a ascuns.

De la robul acesta s-a luat ce a avut. Nu a fost îndeajuns de harnic/capabil/înțelept ca să gestioneze într-un mod profitabil resursele de care a dispus. De ce i s-au dat aceluia care a obținut alți zece poli? Pentru că el a dat cel mai mult dovadă de înțelepciune și hărnicie. Deși toți au primit aceeași măsură, el a adus cele mai bune rezultate. Nu ar fi fost normal ca el să primească spre administrare și polul robului necredincios? Totuși, nu ni se spune că antreprenorul nostru i-ar fi certat sau disprețuit pe cei care nu au adus la fel de mult profit ci, ca și primul, și-au făcut treaba.

Concluzii… Oh, oare e prea evident? Tu ce fel de administrator ești cu ceea ce ți s-a încredințat? Cât profit adunci? În ce investești ce ai? Toți avem măsuri egale dar nu toți vom avea și rezultate la fel. Ești unul din cei care investește sau din cei care îngroapă în pământ? Cauți să aduci zece poli sau te mulțumești doar cu cinci?

La final, robul credincios a primit și zece cetăți de administrat. A început de jos, cu un pol. Cu el a adus alți zece. Și cei zece i-au adus zece cetăți. Ești tu credincios în lucrurile mici sau ți se pare o muncă de corvoadă, un efort prea mic ca să fie depus?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s